OntwikkelingsGericht Onderwijs (OGO) - locatie Het Kristal

Actief spelen, leren en werken. Dat hoort bij ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO). Kinderen leren zelf ontdekken, keuzes maken, conclusies trekken, problemen oplossen en nadenken over wat ze doen. Als community of learners leren wij van en met elkaar, op weg naar de volgende stap in ontwikkeling. Betekenisvolle activiteiten sluiten aan bij de werkelijkheid van kinderen. Zo wordt duidelijk waaróm zij leren.

  • Iedereen is anders, iedereen hoort erbij, wij horen bij elkaar.
  • Uitgaan van ervaringen van kinderen en hun inbreng waarderen.
  • Leren van en met elkaar ervan uitgaande dat wat je leert belangrijk voor je is.
  • Betrokkenheid bij mensen, materialen, gebeurtenissen en ideeën.
  • Nadenken over eigen handelen, zelf ontdekken, problemen leren oplossen en conclusies leren trekken.
  • De wereld om je heen ontdekken en leren begrijpen.
  • Leren in rijke spelhoeken, aan de hand van thema’s, experiment, onderzoek of bezoek aan een bedrijf of instelling buiten school.
  • Ontdekken vanuit eigen ontwikkeling wat de volgende stap in leren is.

 

Talentmoment

Tijdens het Talentmoment komen we bij elkaar om elkaar te laten zien waar we van gaan stralen en elkaar te ontmoeten.

Iedereen van onze school zijn samen in het speellokaal om aan elkaar en de meesters en juffen te laten zien wat hun talent is. Dit is bijvoorbeeld een muzikaal optreden, voorlezen, dansen of laten zien dat je een truc kan. 

Op deze manier laten we kinderen nadenken over wat hun talent is en hoe ze dat willen laten zien. Tijdens deze Talenmomenten komen onze kernwaarden vertrouwen, positiviteit en talentontwikkeling samen. 

Patio

De kinderen spelen en leren ook in onze patio. Wij proberen om het onderwijs op onze locatie zoveel mogelijk van binnen naar buiten en van buiten naar binnen te brengen. Daarom zijn er vier grote picknicktafels geplaatst zodat we buiten kunnen eten, drinken en werken.
We gebruiken de patio ook om bewegend te leren. 

De kinderen kunnen hier uitgebreid de natuur onderzoeken en ontdekken. Er groeien diverse bomen en planten, waaronder appel- en kersenbomen. Daar vinden de kinderen veel verschillende soorten insecten.

In juni 2020 is er een glijbaan in onze patio geplaatst, deze hebben we zelf verdiend met de opbrengsten van het pleinfeest. 

 

 

Lipdub en film

Kinderen en leerkrachten van De Diamant zijn heuse filmsterren!
Zij spelen de hoofdrol in de lipdub en film die zijn gemaakt over ontwikkelingsgericht onderwijs op Het Kristal. Geniet mee!

Start onze lipdub!

Start onze film

 

OGO in Het Kristal

OGO wordt aangeboden in Het Kristal. In dit moderne gebouw werken we nauw samen met drie andere scholen. Alle groepen 6 doen bijvoorbeeld samen mee met een muziekproject. Onze bovenbouwleerlingen lezen regelmatig voor aan bewoners met dementie die in de (zorg)appartementen wonen in ons gebouw.

Onze school past qua ontwerp en inrichting helemaal bij OGO.

Meer over Het Kristal